fbpx
SHARE
Από Ιωάννης Οφάκογλου
Αρθρογραφία
14.02.2018

Αν δεν είσαι online, απλά δεν υπάρχεις!

Μπορεί ο τίτλος να φαίνεται λιγάκι υπερβολικός αλλά πριν μπείτε στη διαδικασία να τον κρίνεται, αναλογιστείτε τον τρόπο που σκέφτεστε στην καθημερινότητά σας. Θέλετε να αγοράσετε ένα νέο προϊόν, μπαίνετε στο διαδίκτυο. Θέλετε να δείτε ποιο κατάστημα σας προσφέρει την καλύτερη τιμή, μπαίνετε στο διαδίκτυο. Θέλετε να επισκεφτείτε μια χώρα και ψάχνετε το κατάλληλο κατάλυμα, μπαίνετε στο διαδίκτυο. Θέλετε να ενημερωθείτε και να επικοινωνήσετε με γνωστούς και φίλους, μπαίνετε στο διαδίκτυο.

Ακόμα και αν στείλετε το βιογραφικό σας σε μια εταιρία, η πρώτη κίνηση που κάνει ο ενημερωμένος HR είναι να πληκτρολογήσει το ονοματεπώνυμο σας για να αναζητήσει το ψηφιακό αποτύπωμα που έχετε αφήσει στο LinkedIn και γενικότερα στο διαδίκτυο. Αυτό που βρίσκει για εσάς, διαμορφώνει μια πρώτη εικόνα για το προσωπικό σας brand.

Όσο η τεχνολογία και το διαδίκτυο παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ζωή μας, στον τρόπο που επικοινωνούμε και στην λήψη αποφάσεων, τόσο πιο απαραίτητο θα είναι για ανθρώπους, οργανισμούς και επιχειρήσεις να δηλώνουν παρόν στο ψηφιακό περιβάλλον.

Είναι γεγονός ότι πολλές προσωπικότητες, καλλιτέχνες και εταιρίες χτίστηκαν και αναπτύσσονται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Καλό ή κακό είναι μια φιλοσοφική συζήτηση που δεν θέλω να συμμετέχω. Το μόνο που έχω να σας πω είναι ότι αυτή είναι η νέα κανονικότητα και αν θέλετε να είστε μέρος του σήμερα καλά θα κάνετε να αφήσετε τους ρομαντισμούς, να αφήσετε τις “παλιές καλές εποχές” και να παίξετε το παιχνίδι με τους σημερινούς όρους.

Τα social media άλλαξαν τους όρους της αγοράς διότι επέστρεψαν σε όλους εμάς την χαμένη μας φωνή. Σήμερα εσείς, εγώ και ο κάθε ερασιτέχνης, μπορεί να δηλώσει παρόν και να εκφραστεί ελεύθερα δίχως να ζητήσει την άδεια κανενός. Υπάρχουν δεκάδες δωρεάν εργαλεία και πλατφόρμες που μπορούν να μας βοηθήσουν να πούμε αυτό που σκεφτόμαστε και πολύ περισσότερο να δείξουμε στον κόσμο τι κάνουμε, τι μας απασχολεί, ποιος είναι ο τομέας δράσης μας και σε τι είμαστε καλοί.

Συνεπώς, μην σπαταλάτε άδικα τον χρόνο σας σε πράματα που δεν έχουν καμία απολύτως σημασία και δεν θα προσφέρουν τίποτα στη ζωή σας. Μιλήστε με τον εαυτό σας, δείτε σε τι είστε καλοί και ξεκινήστε! Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδίκτυο και των κοινωνικών δικτύων και μοιραστείτε σκέψεις, ιδέες και πράματα που κάνετε καλά.

Το μοίρασμα θα δώσει τη δυνατότητα στο κοινό να μιλήσει για σας και να μοιραστεί αυτό που εσείς μοιράσατε αρχικά. Επιλέξτε τι θέλετε να ξέρουν οι άλλοι για εσάς. Δίνοντας περισσότερο δείγμα δουλειάς, θα αυξήσετε τον διάλογο με το κοινό και σιγά σιγά θα αρχίσει να δημιουργείτε μια κοινότητα ανθρώπων που ενδιαφέρονται πραγματικά γι’ αυτό που κάνετε.

Βέβαια, μην περιμένετε σε μια νύχτα να γίνεται αστέρια και όλοι να μιλούν για εσάς. Χρειάζεται χρόνος, επιμονή και υπομονή!

 

SHARE