fbpx
SHARE
Από Chris Garoufalidis
Αρθρογραφία
27.03.2020

Εργασία από το σπίτι: Μάθε πώς θα το κάνεις σωστά

Μιας και ο κατ’ οίκον περιορισμός μπήκε για τα καλά στην ζωή μας και η εργασία από το σπίτι για τους περισσότερους από εμάς γίνεται μονόδρομος, είναι εύλογο να μας δημιουργούνται απορίες και ερωτήματα.

Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για τα 10 εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε την τηλεργασία σας ευκολότερα τώρα που πλέον #menoumespiti. Στο παρόν θα δούμε τους τρόπους οι οποίοι σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούν να κάνουν τη μετάβαση από το γραφείο στο σπίτι όσο πιο ομαλή γίνεται.

Προετοιμαστείτε κατάλληλα

Πρώτο βήμα είναι συζητήσετε με όλη την ομάδα σας για το τι είδους εργασίες και παραδοτέα μπορούν να πραγματοποιηθούν από το σπίτι, ποιες είναι οι προτεραιότητες και φυσικά πώς και πού θα γίνεται η επικοινωνία. Υπάρχουν άπειρα εργαλεία μου μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειρίζεστε έργα και να επικοινωνείτε με τους συνεργάτες σας. Εmail, Zoom, Skype, Slack, Messenger, Hangout, Trello, όλα τα παραπάνω;

Ντυθείτε ανάλογα

Μπορεί πλέον ο εργασιακός σας χώρος να είναι το τραπέζι του σπιτιού ή το γραφείο του υπολογιστή, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να είστε με τις πυτζάμες!

Προσποιηθείτε πως πηγαίνετε κανονικά για δουλειά, τακτοποιήστε την εμφάνισή σας και ντυθείτε αναλόγως καθότι μελέτες έχουν δείξει πως η ψυχολογική σύνδεση μεταξύ γραφείου και εργασίας μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα και να μειώσει τις πιθανότητες να ξαναβρεθείτε αγκαλιά με το μαξιλάρι (αυτό δεν το υπέδειξε η έρευνα!).

Διαμορφώστε τον χώρο σας

Το ιδανικό είναι ο χώρος εργασίας σας να μην είναι στο ίδιο δωμάτιο που περνάτε τον περισσότερο χρόνο της ημέρας σας. Επειδή όμως δεν είναι τα πάντα ιδανικά στη ζωή, προσπαθούμε να την προσαρμόσουμε! Καθαρίστε το χώρο, μαζέψτε οτιδήποτε άχρηστο καταλαμβάνει χώρο και τακτοποιήστε. Έτσι με αυτό τον τρόπο μπορείτε να δουλέψετε χωρίς να έχετε την πίεση που δημιουργείται από την αίσθηση του εγκλεισμού.

ORganise or… 

Με όλα αυτά… κάψαμε την ημέρα! Γι’ αυτό προγραμματίστε όλες τις εργασίες σας, από την καθαριότητα και το μαγείρεμα μέχρι τα διαλείμματα. Γράψτε μια λίστα με τις εργασίες σε σειρά προτεραιότητας, την ώρα έναρξης τους αλλά και τον χρόνο ολοκλήρωσης, σχεδιάστε το πρόγραμμα και ακολουθήστε το. Όταν ξεκινάτε μία εργασία να την συνεχίζετε μέχρι να ολοκληρωθεί. Η εναλλαγή με άλλο task το μόνο που κάνει είναι να μειώνει την παραγωγικότητα. Επιπλέον, μη ξεχάσετε να διαθέσετε και κάποια κενά στο πρόγραμμα για τα απρόβλεπτα αιτήματα που μπορεί να προκύψουν μέσα στην μέρα.

Μην ξεφεύγετε

Tα social media μπορεί να είναι πηγή πληροφόρησης και επικοινωνίας, ειδικά αυτή την περίοδο, συνεχίζουν όμως να αποσπούν την προσοχή με αποτέλεσμα να παρατείνεται ο χρόνος της εργασίας και να χάνεται η απαραίτητη συγκέντρωση. Κλείστε τις ειδοποιήσεις από το κινητό και το laptop και αποφύγετε τον πειρασμό να τα ανοίξετε, τουλάχιστον μέχρι να φτάσει η στιγμή του διαλείμματος.

Επίσης, χρήσιμο είναι να έχετε κοντά σας προμήθειες (κυρίως καφέ), ώστε να μην χρειάζεται να σηκώνεστε συχνά από το γραφείο (μη ξεχνάτε βέβαια να σηκώνεστε τουλάχιστον ανά μία ώρα και να περπατάτε λίγο ή να ασκείστε).

Η εργασία από το σπίτι παραμένει εργασία

Μπορεί να βρίσκεστε σπίτι, αλλά συνεχίζετε να είστε επαγγελματίας! Μην παραμελείτε τις εργασίες, ακολουθήστε το πρόγραμμα σας και επικεντρωθείτε στα παραδοτέα. Η αδικαιολόγητη έλλειψη παρουσίας για αρκετές ώρες, μπορεί να έχει αντίκτυπο στην επαγγελματική σας εικόνα.

Παραγωγικότητα

Πολλές φορές η υπερβολική κοινωνικότητα στο γραφείο μπορεί να οδηγήσει στο να μειωθεί η παραγωγικότητά μας και να μας βγάλει εκτός προγράμματος. Από την άλλη όμως και η «μοναχικότητα» στο σπίτι μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η εργασία στον ίδιο χώρο με τους συναδέλφους μπορεί να λειτουργήσει και ως κίνητρο στο να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε. Στο σπίτι τυχαίνει πολλές φορές να μην αισθανόμαστε την ίδια «πίεση» και υποχρέωση που θα αισθανόμασταν όσο βρισκόμαστε στο γραφείο. Για να παραμείνετε παραγωγικοί στην εργασία από το σπίτι θα πρέπει:

1. Να γράφετε το πρωί τις εργασίες της ημέρας.

2. Να συμμετέχετε ενεργά στα virtual meetings.

3. Αποφύγετε το multitasking και κάνετε μια εργασία τη φορά.

4. Να γράφετε σημειώσεις αν σας έρθει κάτι στο μυαλό.

5. Ξεκινάτε από τα σημαντικά και αφήστε τα εύκολα για μετά.

Ισορροπία

Όσο δύσκολο και αν είναι –ειδικά τώρα που ο χώρος εργασίας είναι το σπίτι– δεν πρέπει να μεταφέρετε τη δουλειά εκτός γραφείου. Θέστε όρια και κανόνες για να «προστατεύσετε» την προσωπική σας ζωή από την εργασία. Μοιράστε τον χρόνο σας ανάμεσα στις υποχρεώσεις της δουλειάς, την οικογένεια και τον προσωπικό σας χρόνο. Στον ελεύθερό σας χρόνο αυξήστε τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις –δικτυακά πλέον– για να συμπληρώσετε αυτό το κενό.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Νους υγιής εν σώματι υγιεί, μας είπαν οι αρχαίοι! Και είναι υψίστης σημασίας, ειδικά αυτό τον καιρό που οι επιλογές μας για γυμναστική έχουν μειωθεί, καθώς πρέπει να παραμείνουμε μέσα! Λίγο γυμναστική, ακόμα και στο διάλειμμα, μπορεί να είναι λυτρωτική ειδικά μετά από ένα δύσκολο project. Μπορεί να σας τονώσει και να δώσει ενέργεια για να συνεχίσετε με καθαρότερο πλέον μυαλό.

Επενδύστε τον χρόνο σας

Ακολουθώντας όλα τα παραπάνω και με ένα καλό προγραμματισμό θα μπορέσετε να βρείτε κενά στο χρόνο που μπορείτε να αξιοποιήσετε. Ίσως είναι ευκαιρία να διαβάσετε το βιβλίο που ποτέ δεν βρίσκατε χρόνο, να κάνετε τα σεμινάρια που πάντα θέλατε ή επανάληψη ενός κύκλου διαδικτυακών μαθημάτων που δεν ολοκληρώσατε ποτέ.

SHARE