fbpx
SHARE
Από Ιωάννης Οφάκογλου
Αρθρογραφία
07.09.2021

Τι είναι το influencer marketing και πως να ξεκινήσετε

Αυτή τη στιγμή οι marketers σε παγκόσμιο επίπεδο πασχίζουμε να κερδίσουμε την προσοχή του κοινού και έχουμε 2 πραγματικά και πρακτικά δεδομένα που διαμορφώνουν το γενικότερο προφίλ των πελατών.

Το πρώτο δεδομένο είναι ότι η εμπιστοσύνη του κοινού προς τις εταιρίες και ο χρόνος που αφιερώνουν για ακούσουν τα μηνύματά τους μειώνονται συνεχώς. Η υπερπαραγωγή περιεχομένου και τα πολλαπλά ψηφιακά κανάλια έχουν δημιουργήσει ένα information overload που προκαλεί σύγχυση (information anxiety) στους ανθρώπους οι οποίοι μετά από κάποια στιγμή παύουν να ακούνε.

Το δεύτερο δεδομένο είναι η επάνασταση της ανθρώπινης οντότητας που οφείλεται κατά κύριο λόγο στα social media. Η εμπιστοσύνη σήμερα έχει οριζόντια κατεύθυνση που σημαίνει ότι οι άνθρωποι εμπιστεύονται πολύ περισσότερο άλλους ανθρώπους της καθημερινότητας παρά τους ειδικούς, εταιρίες και brands. Δυστυχώς πολλά brands έδωσαν υποσχέσεις που δεν μπόρεσαν να τηρήσουν και ως εκ τούτου το κοινό έπαψε να πιστεύει.

Πριν 3 χρόνια είχα γράψει στο άρθρο μου “Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους influencers” ότι ο άνθρωπος είναι το μέσο και πολύ σύντομα οι προσωπικότητες των social media με μεγάλη επιρροή θα είναι ισχυρότεροι από brands και publishers.

Τι είναι οι influencers

Και κάπως έτσι έχει δημιουργηθεί και αναπτύσσεται ένα νέο δυναμικό industry και σημαντικό κανάλι επικοινωνίας των εταιριών με στοχευμένους πελάτες που είναι οι influencers. Για να έχετε μια εικόνα, σύμφωνα με το Influencer Marketing Hub η αγορά των infuencers θα ξεπεράσει φέτος τα 14 δις δολλάρια. Not bad!

Τι είναι oι influencers; Είναι κατά βάση άνθρωποι που μέσω της παραγωγής περιεχομένου στα social media, έχουν δημιουργήσει μια ισχυρή κοινότητα γύρω από το όνομά τους η οποία τους ακολουθεί, αλληλεπιδρά μαζί τους και τους εμπιστεύεται. Youtubers, Instagrammers, Bloggers, TikTokers παράγουν και κοινοποιούν μέσα από τα προσωπικά τους κανάλια πρωτογενές, αυθεντικό περιεχόμενο που πολλές φορές εξειδικεύεται σε συγκεκριμένο τομέα.

Οι διαμορφωτές τάσεων και απόψεων aka influencers, έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν με τις απόψεις και τις προτάσεις τους το κοινό, γι’ αυτό ολοένα και περισσότερες εταιρίες, συμπεριλαμβάνουν στο marketing mix την συνεργασία τους με influencers.

Εμπειρικά θα σας πω ότι από μικρά και μεγάλα projects που έχουμε υλοποιήσει, η αποτελεσματικότητα των influencers είναι εξαιρετική, άμεση, άκρως αποτελεσματική και πολύ χαμηλότερο σε κόστος από τα media buying και social media ads. Βασικές προϋποθέσεις είναι να έχει γίνει η επιλογή του κατάλληλου influencer, το σωστό κανάλι και υπό ένα συγκεκριμένο και προαποφασισμένο πλαίσιο συνεργασίας.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος είναι ο λόγος που ο κόσμος πιστεύει και εμπιστεύεται τους influencers; Η απάντηση είναι απλή. Για να δημιουργήσουν από το μηδέν την κοινότητά τους, οι influencers έκαναν πολύ μεγάλη προσπάθεια και η σχέση με τους followers τους βασίζεται στην αλήθεια και την εμπιστοσύνη. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι με το παραμικρό λάθος ή μια ψεύτικη υπόσχεση, η κοινότητά τους θα τους τιμωρήσει. Οπότε προσπαθούν, αν όχι πάντα, τις περισσότερες φορές να είναι αληθινοί και ξεκάθαροι απέναντι στο κοινό τους.

Έναρξη συνεργασίας με influencers

Τώρα που μάθαμε τι είναι οι influencers και ποια είναι η δυναμική τους, ας τους συμπεριλάβουμε στην στρατηγική μας. Το θέμα είναι πως και από που ξεκινάμε.

Για να έχετε πλήρη εικόνα, αυτή τη στιγμή οι influencers χωρίζονται με mega, macro, micro και nano influencers. Καθαρά και μόνο για τις εγκυκλοπαιδικές σας γνώσεις, οι mega influencers που συνήθως περιλαμβάνουν celebrities παγκοσμίου βεληνεκούς έχουν κοντά στο 1Μ followers, οι macro influencers έχουν πάνω – κάτω 100K followers και άνω, οι micro influencers 20Κ και κάτω και nano influencers 3Κ και κάτω.

Το κοινό

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψιν για να καταλήξετε στον κατάλληλο influencer είναι το κοινό που απευθύνεστε και αν ο influencer απευθύνετε στο ίδιο κοινό.

Έχουν έρθει πολλές φορές στα γραφεία μας εταιρίες που μου είπαν ότι η συνεργασία με τον influencer δεν απέδωσε. Ωστόσο μετά από συζήτηση καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν η κατάλληλη επιλογή. Μεγάλη προσοχή λοιπόν στην αξιολόγηση του κοινού που έχει ο influencer.

Να γνωρίζετε ότι υπάρχουν agencies και εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τους κατάλληλους influencers ανά κλάδο, αντικείμενο και social media channel.

Ποσοστό αλληλεπίδρασης

Το δεύτερο που πρέπει να προσέξετε είναι το engagement που έχει το κοινό με τον influencer. Γνωρίζω ότι όλοι θαμπωνόμαστε από τα μεγάλα νούμερα των followers αλλά αυτό που τελικά έχει σημασία είναι αν το κοινό δίνει σημασία και αλληλεπιδρά με τον άνθρωπου που θέλετε να συνεργαστείτε.

Ένας πολύ απλός τρόπος είναι να συγκρίνετε τον αριθμό των followers με τον αριθμό των likes και τα σχόλια των τελευταίων αναρτήσεων. Έτσι θα βρείτε το ποσοστό του κοινού που αλληλεπιδρά με το περιεχόμενο και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα κρίνετε αν σας ικανοποιεί ή όχι. Φυσικά οι επαγγελματίες influencers που είναι performance-based, θα σας στείλουν από την πρώτη κιόλας επαφή, όλα τα στοιχεία για να αξιολογήσετε την αποτελεσματικότητα της δουλειά τους.

Η δυναμική

Το τρίτο που πρέπει να προσέξετε είναι ο influencer να μην υπερκαλύψει το ίδιο το προϊόν. Αν έχετε ένα καινούριο προϊόν και η εταιρία σας δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, μην επιλέξετε influencer από το πάνω ράφι διότι θα κάνει overlapping το προϊόν σας. Ναι συμφωνώ, θα σας δώσει μεγάλο awareness αλλά σημασία έχει το αποτέλεσμα εκτός και αν θέλετε να “καίτε” λεφτά.

Εκτός και αν το προϊόν σας είναι μοναδικό, αφορά το ευρύ κοινό και η συνεργασία με τον influencer δεν θα είναι one off.

Επιλέξτε micro και nano influencers πρώτων γιατί όπως βλέπουμε από τελευταία δεδομένα της Upfluence έχουν καλύτερο interaction και impact στο κοινό τους, δεύτερων η φήμη τους δεν θα “καλύψει” το προϊόν και τρίτων οι αμοιβές τους είναι προσιτές. Δεν είναι τυχαίο που οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και μεγάλα global brands έχουν ξεκινήσει συνεργασίες με micro και nano influencers.

Η αμοιβή

Δεν υπάρχει γενικός τιμοκατάλογος ή κάποιος κανόνας. Ο κάθε influencer κοστολογεί ότι πιστεύει ότι αξίζει. Σε γενικές γραμμές, η τιμή τους διαμορφώνεται από τον αριθμό των followers, το είδος του περιεχομένου που θα παράξει και την συχνότητα των αναρτήσεων.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί η συνεργασία να είναι ανταλλακτική και το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να στείλετε δωρεάν προϊόν στον influencer.

Αυτό όμως που σίγουρα θέλω να κάνετε είναι να ψάξετε πολύ, να συγκρίνετε προφίλ και αποτελεσματικότητα, στη συνέχεια να στείλετε direct messages σε όσους περισσότερους μπορείτε και να ξεκινήσετε μια ειλικρινής συζήτηση μαζί τους μέχρι να καταλήξετε σε μια win/win συνεργασία. Απαραίτητα στοιχεία είναι να μοιράζεστε κοινές αξίες και στόχους διότι μην ξεχνάτε ότι πέραν από το awareness που θα πάρετε, ο influencer έστω και για μικρό χρονικό διάστημα θα ταυτιστεί με το brand σας.

Όπως είπα και στην αρχή το influencer marketing είναι ένα νέο industry που διαμορφώνεται τώρα, δεν έχει κανόνες ούτε συγκεκριμένο πλαίσιο οπότε έχετε το ελεύθερο να κινηθείτε δίχως περιορισμούς.

SHARE