fbpx
SHARE
Από Ιωάννης Οφάκογλου
Αρθρογραφία
25.06.2024

Video Content Marketing: Πλήρης οδηγός [Οδηγίες + Παραδείγματα]

Τα δεδομένα, οι μελέτες, οι έρευνες και η ίδια η καθημερινότητα στο agency, μας δείχνει χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ότι το video content τα τελευταία χρόνια είναι το πιο αποτελεσματικό είδος περιεχομενού για να προσεγγίσουμε το κοινό μας. Και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. 

Το video είναι ο βασιλειάς του content διότι είναι ο καλύτερος και άμεσος τρόπος να επικοινωνήσουμε ταυτόχρονα συναισθήματα, ήχους, εικόνες, λέξεις και κίνηση. Σύμφωνα με τα Video Marketing Statistics του 2023, το 91% των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν το βίντεο ως εργαλείο μάρκετινγκ.

Αυτό που εχουμε δει από δικά μας case studies σε διαφορετικά industries είναι ότι τα videos μπορούν να συμβάλλουν στην άμεση γνωστοποιήση ενός brand χωρίς να χρειάζονται επιπρόσθετα διαφημιστικά έξοδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πελάτης μας, νέα εταιρία που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε το πλάνο μάρκετινγκ, μέσα σε 3 μήνες έφτασε και ξεπέρασε το break even. 

Το ερώτημα είναι πως μπορούμε να εσωματώσουμε στις ενέργειες μάρκετινγκ το video content έτσι ώστε να έχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα;

Οι προκλήσεις του video content

Αν και η παραγωγή και κοινοποίηση videos έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά με την έλευση του σύντομου περιεχομένου και του τρόπου που λειτουργεί ο αλγόριθμος του Tik Tok και προσφέρει τεράστια οργανική απήχηση, πολλά είναι τα παραδείγματα εταιριών που δεν λαμβάνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

Τα videos τους δεν τους αποφέρουν την απόδοση επένδυσης (ROI) που θα έπρεπε, είτε επειδή εργάζονται αναποτελεσματικά είτε επειδή δεν δημιουργούν το σωστό περιεχόμενο. Και για να μην αφήσω κάνενα κενό, όταν λέω ότι δεν έχουν το επιθυμητό ROI δεν σημαίνει ότι τα videos τους δεν έχουν πολλά views. 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι – συνταγές να πάρεις πολλά views όπως είναι το προβοκατόρικο concept, οι αυξημένες εντάσεις, να “χαρίζεις” λεφτά, να δίνεις κάτι δωρεάν, το χιουμορ, το προκληκτικό, το σεξ. Το ερώτημα είναι long term αυτό θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του brand ή θα είναι ένα πρόσκερο πυροτέχνημα που μόλις σβήσει θα πάρει μαζί του ότι είχε δημιουργηθεί. 

Θα ήθελε να δω τόσο από τις εταιρίες όσο και από τα agencies μεγαλύτερη σοβαρότητα και σεβασμό στην έννοια του brand και τι αυτό εκπροσωπεί και όχι τακτικές που λένε στο βωμό των views μηδενίζω κάθε αξία και προσωπικότητα του brand. Με αυτά καλό είναι να μην παίζουμε διότι δύσκολα χτίζεις brands και εύκολα γκρεμίζονται.

Οπότε ναι, το video content είναι το είδος περιεχομένου που μπορεί να βοηθήσει οποιαδήποτε εταιρία, εφόσον όμως υλοποιηθεί με τον σωστό τρόπο.

 

Μία μεγάλη ευκαιρία για εσάς

Οι ευκαιρίες του video content είναι εδώ και προσφέρουν πολλά οφέλη σε όσους marketers αποφασίσουν να το κάνουν σωστά. Καθώς οι πλατφόρμες εξελίσσονται, οι αλγόριθμοι γίνονται πιο έξυπνοι και έχουμε περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή μας, με το video content μπορείτε να κυριαρχήσετε στο share of voice και να μετατρέψετε εύκολα τους θεατές σε πελάτες. 

Εδώ να αναφέρω κάτι που σίγουρα σας ενδιαφέρει. Αυτά που σας γράφω δεν είναι θεωρίες. Με την βοήθεια των δικών μας videos που είμαστε μια καθαρά b2b εταιρία, έχουμε κλείσει συμφωνίες – συνεργασίες, 35.000 ευρώ, 86.000 ευρώ (πρόσφατα παραδείγματα) και παράλληλα έχουμε μετατραπεί, σύμφωνα με το feedback των πελατών μας, ως ένα agency που ξέρει τι κάνει και γνωρίζει πως να φέρνει αποτελέσματα. 

Οπότε, συνεχίστε να διαβάζετε το άρθρο γιατί θα μάθετε πολλά πράγματα που εμείς τα μάθαμε έπειτα από πολλές δοκιμές σε διαφορετικά έργα από διαφορετικούς κλάδους. Ότι σας αναφέρω συμπεριλαμβάνει εμπειρία, γνώση, μελέτη και πολύ παίδεμα με τις πλατφόρμες. 

 

Long & short form videos

Τα videos χωρίζονται σε μικρής και μεγάλης διάρκειας. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας ωστόσο τα μικρής διάρκειας videos είναι συνήθως ως και ένα με ενάμιση λεπτό, κάθετου προσανατολισμού και διαστάσεις 1080 x 1920 ή 1080 x 1350. Τα μεγάλης διάρκειας videos είναι από 3 λεπτά μέχρι όσο αποφασίσει ο δημιουργός και είναι οριζόντιου προσανατολισμού και διαστάσεις 1920 x 1080 ή 1080 x 1080. 

Το φορμάτ του video που θα δημιουργήσετε εξαρτάται από το τι θέλετε να κάνετε και να πείτε. Αν για παράδειγμα θέλετε να δείξετε μία ομιλία, μία συζήτηση, ένα vidcast, μία ημερήσια δραστηριότητα, την ανάλυση ενός θέματος τότε τα long form videos είναι αυτό που χρειάζεστε. Αν από την άλλη θέλετε να κοινοποιήσετε μία σκέψη, μία πρόταση που έχετε να κάνετε προς το κοινό σας ή να κόψετε ένα ενδιαφέρον κομμάτι από ένα long form video τότε τα short videos είναι τα κατάλληλα.

Εμείς εφαρμόζουμε πολύ συχνά στα brands που συνεργαζόμαστε το content from content ή αλλιώς content repurpose. Για παράδειγμα στην Spermogene δημιουργούμε από ένα vidcast μεγάλης διάρκειας video που κοινοποιήσαμε στο Youtube, πολλά μικρά videos μικρής διάρκεια που κοινοποιούμε σε Tik Tok, Instagram Reels, Youtube Shorts και Facebook Reels.

Σαφέστατα και τα short form videos έχουν πολύ μεγαλύτερη απήχηση αλλά το long form video το κάνουμε για να μετατρέψουμε το brand σε authority του κλάδου και γιατί με τους κατάλληλους τίτλους εμφανίζεται στις μηχανές αναζήτησης.

Σημαντικό tip: Αν έχετε website και θέλετε πολυ στοχευμένα να εμφανίζεται σε συγκεκριμένες αναζητήσεις του κοινού σας, εφόσον ανεβάζετε τα videos στα social media, μετά να τα ανεβάζετε και ως embed στο website σας στο blog ή νέα, πάντα με τον κατάλληλο τίτλο.

 

@spermogene

Στο podcast της Spermogene ξεκίνησαμε μια σειρά που απομυθοποιεί πολλά φλέγοντα ζητήματα γύρω από την ανδρική γονιμότητα. Στο απόσπασμα από το πρώτο επεισόδιο, παρακολουθούμε την Στεφανία Λυμπέρη, MSc, PhD, Μοριακή Βιολόγο & Κυτταρογενετίστρια και τον Αχιλλέα Παπαθεοδώρου PhD, M.Med.Sc. Senior Kλινικό Eμβρυολόγο – ESHRE Certified Ειδικό Ανδρικής Γονιμότητας να εμβαθύνουν στη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην κληρονομικότητα και στη γονιμότητα. Παρακολούθησε ολόκληρο το podcast στο κανάλι μας στο youtube @spermogene Μάθε περισσότερα σχετικά με την ανδρική γονιμότητα στο spermogene.com Επικοινώνησε μαζί μας: ▪ 2310 233 433 ▪ E-mail: info@spermogene.com #ανδρολογικό #εργαστήριο #τράπεζα #σπέρματος #ανδρική #γονιμότητα #υπογονιμότητα #fy #fyp #greektiktok #foryou

♬ πρωτότυπος ήχος – Spermogene

 

Πλατφόρμες για short form videos: Tik Tok, Instagram Reels, Youtube Shorts, Facebook Reels, Pinterest, βάζω και τα Stories συμπληρωματικά

Πλατφόρμες για long form videos: Youtube, Facebook Watch και *Tik Tok

*Tο Tik Tok ενθαρρύνει τους content creators να κοινοποιούν στην πλατφόρμα και οριζόντια videos μεγάλης διάρκειας αλλά ακόμα δεν έχουμε δει να εφαρμόζεται μαζικά. 

Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της έρευνας The 2024 State of Marketing & Trends Report: Data from 1400+ Global Marketers, αν και το βίντεο μικρής διάρκειας κυριαρχεί εδώ και μερικά χρόνια, θα συνεχίσει να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από κάθε άλλη μορφή το 2024, με τους marketers να σχεδιάζουν να επενδύσουν σε αυτό περισσότερο από κάθε άλλη μορφή.

Τα πιο δημοφιλή είδη video content

Υπάρχουν πολλά είδη video content και εμείς πρέπει να επιλέξουμε το είδος που θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί στο πλάνο μάρκετινγκ. Πάμε να δούμε τα πιο δημοφιλη.

Explainer Videos: Τα explainer videos είναι σύντομα, ενημερωτικά βίντεο που εξηγούν με απλό και κατανοητό τρόπο πώς λειτουργεί ένα προϊόν, μια υπηρεσία ή μια ιδέα. Συνήθως χρησιμοποιούν motion design, animation και αφηγήσεις για να απεικονίσουν πολύπλοκες πληροφορίες με εύληπτο τρόπο.

Testimonial Videos: Τα testimonial videos περιλαμβάνουν αξιολογήσεις – απόψεις από ικανοποιημένους πελάτες ή χρήστες που μιλούν για την εμπειρία τους με ένα προϊόν ή υπηρεσία. Αυτά τα βίντεο προσδίδουν αξιοπιστία και αυθεντικότητα.

Company Profile Videos: Τα company profile videos παρουσιάζουν μια εταιρεία, την ιστορία της, τις αξίες, την αποστολή και την κουλτούρα της. Είναι ένας τρόπος για τις επιχειρήσεις να δείξουν το ανθρώπινο πρόσωπό τους και να συνδεθούν συναισθηματικά με το κοινό τους.

Product Videos: Τα βίντεο παρουσίασης προϊόντος εστιάζουν στην επίδειξη των χαρακτηριστικών, των πλεονεκτημάτων καθώς και όλες τις λεπτομέρεις για τον τρόπο χρήσης ενός συγκεκριμένου προϊόντος.

Διαφημιστικά Videos: Τα διαφημιστικά videos είναι σχεδιασμένα να προωθήσουν προϊόντα, υπηρεσίες ή καμπάνιες μέσω μιας εντυπωσιακής και ελκυστικής προσέγγισης. Τα τελευταία χρόνια ο προσανατολισμός των διαφημίσεων είναι η αφήγηση ιστοριών με στόχο να συνδεθούν με το κοινό τους συναισθηματικά.

Ντοκιμαντέρ: Τα ντοκιμαντέρ είναι βίντεο που εξιστορούν πραγματικά γεγονότα, άτομα ή θέματα με λεπτομερή και ενδελεχή τρόπο. Στόχος τους είναι να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με συγκεκριμένα ζητήματα, προσφέροντας παράλληλα και μια βαθύτερη κατανόηση μέσα από συνεντεύξεις.

Live Streaming Videos: Τα live streaming videos επιτρέπουν τη ζωντανή μετάδοση γεγονότων, εκδηλώσεων, σεμιναρίων, συνεντεύξεων ή άλλων δραστηριοτήτων σε πραγματικό χρόνο μέσω του διαδικτύου.

Vidcast: Τα vidcast είναι podcast σε μορφή βίντεοκαι μπορούν να περιλαμβάνουν συνεντεύξεις, συζητήσεις, αναλύσεις και άλλες μορφές περιεχομένου, προσφέροντας μια οπτικοακουστική εμπειρία που είναι ιδιαίτερα ελκυστική και διαδραστική για το κοινό.

Ενημερωτικά – Εκπαιδευτικά Videos: Τα ενημερωτικά – εκπαιδευτικά videos είναι σχεδιασμένα να παρέχουν γνώση και εκπαίδευση σε συγκεκριμένα θέματα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση προσωπικού, τη διδασκαλία μαθημάτων, την ενημέρωση για νέα προϊόντα ή διαδικασίες, και γενικότερα για την ενίσχυση των γνώσεων του κοινού σε διάφορους τομείς.

Social Media Videos: Τα social media videos είναι σύντομα, ελκυστικά βίντεο που δημιουργούνται ειδικά για πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως τα Youtube, Facebook, Instagram, TikTok, Pinterest, Snapchat. Στόχος τους είναι να προσελκύσουν την προσοχή του κοινού γρήγορα και να ενισχύσουν την αλληλεπίδραση και την κοινοποίηση περιεχομένου, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας και της δέσμευσης με το κοινό.

 

Συμβουλές επιτυχίας για την δημιουργία videos

Έχουμε δει όλα τα είδη λαθών στα videos (έχουμε κάνει και εμείς οι ίδιοι), έτσι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε βασικές λεπτομέρειες που μπορούν να σας καθοδηγήσουν στην παραγωγή του video content. 

Είτε έχετε ξεκινήσει ήδη την παραγωγή videos και θέλετε να την βελτιώσετε, είτε μπαίνετε τώρα, είτε το σκέφτεστε, ακολουθούν για εσάς οι βασικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν για να εξασφαλίσετε την επιτυχία.

 

1. Ξεκινήστε με έρευνα

Ποτέ, μα ποτέ δεν ξεκινάμε να υλοποιούμε αν πρώτα δεν κάνουμε έρευνα σε βάθος. Ποτέ! Εσείς, πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία δημιουργίας βίντεο, να κάνετε μια ενδελεχή έρευνα στην αγορά, τους ανταγωνιστές, το κοινό σας και το ίδιο σας το brand. 

Η έρευνα αγοράς είναι το πρώτο βήμα, καθώς σας επιτρέπει να κατανοήσετε τις τάσεις, τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του κοινού. Επιπλέον, η ανάλυση των ανταγωνιστών σας δίνει μια εικόνα του τι λειτουργεί και τι όχι στον κλάδο σας, βοηθώντας σας να αναπτύξετε στρατηγικές που θα σας διαφοροποιήσουν. 

Παράλληλα, η διερεύνηση του κοινού-στόχου σας είναι απαραίτητη για να κατανοήσετε ποιοι είναι οι πελάτες σας, τι αναζητούν και πώς μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες τους. 

Και φτάνουμε στην ανάλυση του δικού σας brand και στον καθορισμό του positioning που θέλετε να έχετε στο μυαλό των πελατών σας. Κάντε την ερώτηση: Τι θέλουμε το κοινό να γνωρίζει για εμάς; Και αυτό θα σας οδηγήσει να παράξετε το αντίστοιχο video content.

Συλλέγοντας αυτές τις βασικές πληροφορίες, θα έχετε την απαραίτητη γνώση για να δημιουργήσετε περιεχόμενο που θα είναι στοχευμένο, αποτελεσματικό και θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

2. Σχεδιάστε την στρατηγική

Η στρατηγική είναι το θεμέλιο για μια επιτυχημένη πορεία στο video marketing. Αρχικά, θέστε σαφείς και μετρήσιμους στόχους. Τι ακριβώς θέλετε να επιτύχετε με το βίντεό σας; Αυτοί οι στόχοι μπορεί να περιλαμβάνουν την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της μάρκας, την προώθηση ενός νέου προϊόντος ή την ενίσχυση της αφοσίωσης των πελατών.

Έπειτα, προσδιορίστε το κοινό-στόχο σας. Ποιοι είναι οι θεατές που θέλετε να προσεγγίσετε και ποιες είναι οι ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους; Η κατανόηση του κοινού σας θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε περιεχόμενο που θα είναι σχετικό και ελκυστικό γι’ αυτούς.

Επίσης, καθορίστε το κύριο μήνυμα που θέλετε να μεταδώσετε. Τι συναισθήματα, εικόνες και σκέψεις θέλετε να έχει το κοινό σας όταν βλέπει τα videos σας.

Επιλέξτε τα κατάλληλα κανάλια διανομής. Σε ποιες πλατφόρμες θα δημοσιεύσετε το βίντεό σας; Κάθε πλατφόρμα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και κοινό, οπότε η στρατηγική σας θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα.

Τέλος, ορίστε τον προϋπολογισμό και το χρονοδιάγραμμα που θα διαθέσετε για την παραγωγή και την προώθηση του βίντεο.

 

3. Δημιουργήστε ελκυστικό περιεχόμενο

Συχνά έχουμε πελάτες που μας ζητούν ένα συγκεκριμένο φορμάτ video content και εμείς τους ρωτάμε γιατί, για να κατανοήσουμε πως κατέληξαν σε αυτή την σκέψη. Δεν θέλουμε να δημιουργούμε video content επειδή αρέσει στον πελάτη, αλλά μόνο αν δούμε ότι αυτό ελκύει τον πελάτη του πελάτη μας. 

Από εκεί και πέρα το τί είδους video θα παράξετε και τι θεματολογία θα επιλέξετε και σε τι διαστάσεις και διάρκεια, εξαρτάται από τους γενικότερους στόχους του μάρκετινγκ, τους ειδικότερους του video content marketing και σε ποιους απευθύνεστε. Άλλωστε στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ελκυστικό περιεχόμενο που αρχικά θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού και κατ΄επέκταση θα τους κάνει να μας εμπιστευτούν.

Επειδή τα videos είναι μια απαιτητική δουλειά, ρωτήστε:

– Είναι το βίντεο η καλύτερη μορφή γι’ αυτό που θέλουμε να πούμε; 

– Αρέσουν στους πελάτες μας τα μικρής ή τα μεγάλης διάρκειας videos;  

– Προτιμούν ζωντανά πλάνα, motion design, animation ή λίγο απ΄όλα; 

– Προτιμούν οριζόντια ή κάθετα βίντεο; 

– Για να παρακολουθήσουν τα videos θα πρέπει να είναι επεξηγηματικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό ή κάτι άλλο;

Βεβαιωθείτε ότι το video είναι το είδος περιεχομένου που καταναλώνει το κοινό σας και παράλληλα μπορεί να σας βοηθήσει να πείτε την ιστορία σας.

Ένα tip που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι: Η ταυτόχρονη παραγωγή και κοινοποίηση videos σε διαφορετικές διαστάσεις, με διαφορετική διάρκεια και σε διαφορετικά κανάλια φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα με μεγάλη διαφορά.

4. Όλα είναι τα 3 πρώτα δευτερόλεπτα

Τα πρώτα τρία δευτερόλεπτα ενός βίντεο είναι κρίσιμα για την προσέλκυση και τη διατήρηση της προσοχής του κοινού. Αυτό το διάστημα είναι γνωστό ως το “hook” ή “αγκίστρι” και παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του βίντεο. Αν δεν υπάρχει “hook”, κάτι δηλαδή που να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού, μειώνεται η αποτελεσματικότη του video. Σύμφωνα με την έρευνα 47 TikTok Statistics You Need to Know [Updated 2024],  το 63% όλων των επιτυχημένων διαφημίσεων στο TikTok παρουσιάζουν με σαφήνεια το κύριο μήνυμα της καμπάνιας τους στα τρία πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο. 

Στην RISTART, υποστηρίζουμε ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να απαντηθεί σε αυτά τα δευτερόλεπτα είναι το WIIFM του πελάτη, δηλαδή “What’s In It For Me?” (“Τι κερδίζω εγώ από αυτό;”). Αυτές οι αστραπιαίες σκέψεις του πελάτη περιλαμβάνουν ερωτήματα όπως “Αυτό τώρα είναι για μένα;”, “Λες κάτι που με ενδιαφέρει;” και “Με αφορά αυτό το βίντεο;”. 

Η Ψυχολογία των Πρώτων Δευτερολέπτων

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να αντιδρά γρήγορα σε οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα. Σύμφωνα με μελέτες, το 47% της αξίας ενός βίντεο προσδιορίζεται στα πρώτα τρία δευτερόλεπτα της παρακολούθησης. Αν το βίντεο δεν καταφέρει να αιχμαλωτίσει την προσοχή του θεατή σε αυτό το σύντομο διάστημα, οι πιθανότητες είναι μεγάλες να συνεχίσει το scrolling χωρίς να ασχοληθεί περαιτέρω . 

Το Φαινόμενο της Περιορισμένης Προσοχής

Η σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας έχει οδηγήσει σε μια δραματική μείωση του χρόνου προσοχής. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο μέσος χρόνος προσοχής του ανθρώπου έχει μειωθεί σε μόλις 8 δευτερόλεπτα, λίγο λιγότερο από αυτόν ενός χρυσόψαρου . Εξαιτίας αυτού, τα πρώτα τρία δευτερόλεπτα ενός βίντεο είναι ακόμη πιο σημαντικά, καθώς πρέπει να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του θεατή και να τον πείσουν να παραμείνει. 

Η Σημασία του WIIFM Το WIIFM (What’s In It For Me)

Είναι μια κρίσιμη αρχή της ψυχολογίας του καταναλωτή. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να εστιάζουν σε πληροφορίες που τους αφορούν άμεσα και έχουν προσωπικό όφελος για αυτούς. Εφαρμόζοντας αυτή την αρχή στα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεό σας, αυξάνετε τις πιθανότητες να προσελκύσετε και να διατηρήσετε την προσοχή του θεατή. 

Πως θα δημιουργήσετε αποτελεσματικά Hook

Για να δημιουργήσετε ένα αποτελεσματικό hook, λάβετε υπόψη τα εξής: 

 • Αρχίστε με ένα ισχυρό μήνυμα: Δημιουργήστε ένα ελκυστικό και σαφές μήνυμα που ανταποκρίνεται άμεσα στο WIIFM του κοινού σας. 
 • Thumbnail και τίτλοι: Βάλτε video thumbnails και τίτλους σε όλα τα videos έτσι ώστε να ξέρει ο πελάτης τι θα δει ή όταν επισκεφτεί το προφίλ να μπορεί να επιλέξει το κατάλληλο video ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του. Τα video thumbnails  είναι μια ακίνητη εικόνα που λειτουργεί ως εικόνα προεπισκόπησης για το βίντεό σας. Είναι κάτι σαν εξώφυλλο βιβλίου. Και, όπως το εξώφυλλο ενός βιβλίου, η δουλειά τους είναι να δελεάσουν τους πιθανούς θεατές να θέλουν να δουν περισσότερα.
 • Χρησιμοποιήστε συναρπαστικά οπτικά στοιχεία: Τα έντονα χρώματα, οι γρήγορες κινήσεις και τα εντυπωσιακά γραφικά μπορούν να τραβήξουν την προσοχή γρήγορα. 
 • Πείτε μια ιστορία: Ξεκινήστε με ένα ενδιαφέρον ή προσωπικό στοιχείο που θα κάνει τον θεατή να θέλει να δει περισσότερα. 
 • Επαγγελματική ποιότητα: Ένα καλοφτιαγμένο βίντεο με υψηλή ποιότητα παραγωγής προσδίδει κύρος και εμπιστοσύνη στο κοινό σας. Με την κατάλληλη προσέγγιση, μπορείτε να μεγιστοποιήσετε την απόδοση του βίντεό σας και να εξασφαλίσετε ότι θα τραβήξετε την προσοχή του κοινού σας από τα πρώτα δευτερόλεπτα.

 

5. Βελτιστοποιήστε τη διαδικασία παραγωγής

Τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, έχουν κάνει την παραγωγή videos και το post production λίγο πιο εύκολα, οπότε αυτό που χρειάζεστε είναι μία δομημένη διαδικασία παραγωγής των videos. Εφόσον έχετε κάνει όλα αυτά που σας ανέφερα ως τώρα προχωράμε στα εξής:

 • Επιλογή της θεματολογίας των videos
 • Επιλογή του format που θα έχει το video. Αν θέλετε να έχετε πάνω από 1 format πρέπει να ενημερώσετε τους συνεργάτες σας
 • Συγγραφή των σεναρίων και των κειμένων με κάθε λεπτομέρεια
 • προμηθευτείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό όπως κάμερες ή κινητό, μικρόφωνα, φώτα, τρίποδες και τα props για το background
 • Αν τα videos είναι μεγάλα σε διάρκεια και θέλετε οι συμμετέχοντες να πουν τα λόγια τους σύμφωνα με τα κείμενα θα χρειαστείτε ένα teleprompter
 • Ενημέρωση και εκπαίδευση όλων των συμμετεχόντων
 • Οργάνωση της ημέρας παραγωγής (μέρα, ώρα, τοποθεσία, συμμετέχοντες, εξοπλισμός)
 • Post production που περιλαμβάνει μοντάζ, εφε, μουσική, γραφικά, color correction, sound design. Σχετικά με την μουσική να επιλέξτε κομμάτια ή μουσική επένδυση που είναι από sound bank ή χωρίς δικαιώματα για να μην σας την κόψει κάποια πλατφόρμα
 • Επανεξέταση του τελικού video
 • Κοινοποίηση στην κατάλληλα πλατφόρμα, την κατάλληλη στιγμή

 

6. Μετρήστε την απόδοση της επένδυσης (ROI)

Είτε λόγω έλλειψης μικρής πίστης στο video content είτε λόγω σφιχτών προϋπολογισμών, μπορεί να είναι δύσκολο να δικαιολογήσετε την επένδυση στην παραγωγή βίντεο. Γι’ αυτό χρειάζεστε ένα σαφές σχέδιο για να μετρήσετε την επιτυχία και να καθορίσετε την απόδοση της επένδυσής σας. Μερικές από τις πιο κοινές μετρήσεις είναι:

 • Reach: Προβολές
 • Engagement: Μου αρέσει, σχόλια, ρυθμός παρακολούθησης
 • Word of mouth: Kοινοποιήσεις
 • Relevance: Ποσοστό αναπαραγωγής
 • Conversions: Μετατροπές που έχετε στοχεύσει

 

7. Η καλή ιστορία πάντα κερδίζει

Ακόμα κι αν έχετε ακολουθήσει όλες τις συμβουλές μας μέχρι τώρα — από τη δημιουργία στρατηγικής έως τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας παραγωγής — αν η βασική σας ιστορία είναι αδύναμη, το video content δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό.

Η ιστορία είναι η καρδιά κάθε επιτυχημένου βίντεο. Είναι αυτή που συνδέει το κοινό συναισθηματικά με το μήνυμα και το brand σας. Μια καλή ιστορία προκαλεί συναισθήματα, δημιουργεί ενδιαφέρον και διατηρεί την προσοχή του θεατή μέχρι το τέλος. Η αφήγηση ιστοριών (storytelling) είναι μια πανάρχαια τεχνική που χρησιμοποιείται για να διδάξει, να ενημερώσει και να ψυχαγωγήσει. Στην ψηφιακή εποχή, η δύναμη της καλής ιστορίας παραμένει αναλλοίωτη.

Και στο ερώτημα που κάνει κάθε καλός δημιουργός ιστοριών “Ποιος είναι ο hero της ιστορίας μας” είναι απάντηση είναι…

Ο πελάτης έχει τα δικά του προβλήματα, αγωνίες, προσδοκίες και φιλοδοξίες. Γιατί πρέπει να τον ενδιαφέρει μία ιστορία που δεν μπορεί να ταυτιστεί; Ο πελάτης είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας και εμείς ως brand είμαστε οι οδηγοί που θα τον βοηθήσουμε να βρει τον δρόμο του και να κάνει την πιο συνειδητοποιημένη επιλογή.

Και για να μην μιλάω στον αέρα, σας κοινοποιώ στο παρακάτω σχεδιάγραμμα, την μεθοδολογία που ακολουθούν οι σεναριογράφοι όταν γράφουν ιστορίες για ταινίες.

Τα Στοιχεία μιας Ισχυρής Ιστορίας

Σαφές Μήνυμα: Η ιστορία πρέπει να έχει ένα κεντρικό μήνυμα που να συνδέεται με τους στόχους και τις αξίες της μάρκας σας. 

Συναισθηματική Σύνδεση: Οι καλές ιστορίες προκαλούν συναισθήματα όπως χαρά, θλίψη, έκπληξη ή έμπνευση. Αυτά τα συναισθήματα είναι που κάνουν το κοινό να θυμάται και να αναγνωρίζει το βίντεο.

Συμπαθητικοί Χαρακτήρες: Οι θεατές συνδέονται καλύτερα με ιστορίες που έχουν χαρακτήρες με τους οποίους μπορούν να ταυτιστούν ή να ενδιαφερθούν. 

Αφήγηση με Αρχή, Μέση και Τέλος: Μια καλά δομημένη ιστορία έχει μια σαφή αρχή, μέση και τέλος, δημιουργώντας μια συνεκτική και ενδιαφέρουσα αφήγηση. 

Συγκρούσεις και Λύσεις: Μια καλή ιστορία περιλαμβάνει συγκρούσεις ή προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χαρακτήρες και τις λύσεις που βρίσκουν, προσδίδοντας βάθος και ενδιαφέρον.

 

Απογειώστε την αποτελεσματικότητα του video content

Ανακεφαλαιώνοντας, η δημιουργία επιτυχημένου video content απαιτεί μια προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική, λεπτομερή έρευνα και μια ισχυρή, συναισθηματικά ιστορία. Ακολουθώντας τα βήματα που σας έγραψα στο άρθρο μου, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το περιεχόμενό σας δεν θα χαθεί ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα, αλλά θα ξεχωρίσει και θα αποδώσει τους στόχους σας.

Στην αρχή μπορεί να σας φανεί δύσκολο γι’ αυτό προτείνω να το αφήσετε στους ειδικούς που έχουν την εμπειρία και την γνώση στο video content marketing. Αν έχετε επιλέξει στα videos να πάρουν μέρος άνθρωποι που δεν έχουν μιλήσει ξανά μπροστά στην κάμερα, να τους δώσετε τον απαραίτητο χρόνο διότι δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Το μόνο σίγουρο είναι κάθε επόμενη φορά, θα είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη.

Αν μετά από όλα αυτά που διαβάσατε, έχετε αποφασίσει ότι τα videos είναι για εσάς και θέλετε καθοδήγηση, μην διστάσετε να μας καλέσετε.

SHARE