fbpx
SHARE
Από Ιωάννης Οφάκογλου
Αρθρογραφία
16.12.2019

Purpose-driven marketing: Η κοινωνία αγαπά τα brands με ισχυρό σκοπό

Σε μια customer-oriented οικονομία, οι άνθρωποι εμπιστεύονται και επενδύουν σε εταιρίες που συμβάλλουν στην βελτίωση της κοινωνίας.

Όποιος εργάζεται στον τομέα του branding, marketing και advertising γνωρίζει ότι ο άνθρωπος είναι ένα πολύπλοκο πλάσμα και οι αγοραστικές του συνήθειες είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν. Κάθε χρόνο εταιρίες, brands και οργανισμοί επενδύουν χιλιάδες ευρώ για να μπορέσουν να κατανοήσουν τους παράγοντες που οδηγούν το κοινό στην αγορά.

Μελέτες, έρευνες, γευστικές δοκιμές, focus groups, ψυχολογικά και κοινωνικά τεστ συμπεριλαμβάνονται στην φαρέτρα των εταιριών για να καταγράψουν την συμπεριφορά και πολλές φορές να “εισχωρήσουν” στο μυαλό των καταναλωτών.

Και ενώ πολλοί θα βιαστούν να συνηγορήσουν στο γεγονός ότι η τιμή είναι αυτή που παίζει τον καθοριστικότερο ρόλο στην τελική επιλογή των αγοραστών, οι δεκάδες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο παρουσιάζουν μια τελείως διαφορετική εικόνα.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα ευρήματα των μελετών, στην πλειoνότητά τους οι αγοραστές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για μια υπηρεσία ή ένα προϊόν όταν γνωρίζουν ότι τα χρήματά τους πέραν από την αγορά, θα επενδυθούν για έναν απώτερο σκοπό (purpose).

Οφείλουμε να γνωρίζουμε είναι ότι οι άνθρωποι παγκοσμίως επιθυμούν έναν καλύτερο κόσμο. Θέλουν να βλέπουν το περιβάλλον που ζουν και δραστηριοποιούνται να εξελίσσεται και η ποιότητα ζωής τους να βελτιώνεται. Περιμένουν τις εταιρίες να συμβάλλουν έμπρακτα στην κοινωνία και είναι έτοιμοι να τις υποστηρίξουν συμμετέχοντας στην προσπάθεια.

Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες επιβάλλεται να στρέψουν την προσοχή τους στις προσδοκίες των ανθρώπων και να επενδύσουν στο μάρκετινγκ σκοπού ή purpose-driven marketing.

Δεν αναφέρομαι σε εκδηλώσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και χορηγίες που είναι πυροτεχνήματα στον αέρα. Μιλάω για το χτίσιμο μιας καλύτερης κοινωνίας που θα αποτελεί τον επιχειρηματικό σκοπό της κάθε εταιρίας.

Τι σημαίνει αυτό για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις;

1. Ο σκοπός αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του brand και του αγοραστικού κοινού.

2. Το purpose-driven marketing οδηγεί στην ανάπτυξη του brand. Όταν γνωρίζεις ποιος είσαι και τι μπορείς να προσφέρεις στην κοινωνία, επικοινωνείς τον σκοπό σου στο κοινό διαφοροποιώντας το brand από τον ανταγωνισμό που απλώς πουλά προϊόντα.

3. Οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν πολύ γρήγορα να γνωστοποιήσουν την ύπαρξή τους και να ενδυναμώσουν την φήμη τους.

4. Οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να δείξουν την ανθρώπινη πλευρά τους, να πλησιάσουν την κοινωνία και να την κάνουν μέρος τους σκοπούς τους.

5. Όταν έχεις ένα σκοπό, γνωρίζεις την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσεις και δεν αναλώνεσαι σε μικροτακτικές.

6. Τα social media είναι το πεδίο δημιουργίας κοινότητας τόσο γύρω από το brand όσο και από τον σκοπό που έχεις θέσει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συγκεντρώσεις πολύ περισσότερο κόσμο όταν ο σκοπός σου αφορά ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που μπορεί να μετατραπεί σε πελατολόγιο.

7. Η δημιουργία περιεχομένου (content marketing) δεν θα αποτελεί πρόβλημα και καθημερινή δυσκολία σχετικά με το είδος διότι ο σκοπός που έχεις επιλέξει θα σου δίνει άμεσες απαντήσεις.

8. Το κέρδος της εταιρίας αποτελεί καλό για την κοινωνία

9. Το brand δεν είναι απρόσωπο αλλά αποκτά μορφή, χαρακτήρα και συγκεκριμένα στοιχεία που το κάνουν πιο ανθρώπινο.

Το purpose-driven marketing είναι μια πρόκληση για το σύνολο των εταιριών που θέλουν να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό και να συνδέσουν τους επιχειρηματικούς σκοπούς τους με τις προσδοκίες και ανάγκες της κοινωνίας.

SHARE