fbpx
SHARE
Από Ιωάννης Οφάκογλου
Αρθρογραφία
30.11.2022

Τι είναι content marketing [Ορισμός & Πλάνο]

Όχι όχι, δεν θα σας δώσουμε έναν ορισμό content marketing που βρήκαμε κάπου στο διαδίκτυο αλλά τον δικό μας ορισμό που πηγάζει από την πράξη, την εμπειρία, τις αστοχίες, την αποτελεσματικότητα και την ανάλυση που κάναμε σε εκατοντάδες έργα που έχουμε υλοποιήσει. Γι’ αυτό και πρέπει όχι μόνο να τον διαβάσετε, αλλά να τον μελετήσετε και να τον εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας.

Είναι αλήθεια ότι στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλοί ορισμοί που περιγράφουν τι είναι content marketing. Ωστόσο διαβάζοντας αρκετούς από αυτούς και παράλληλα εφαρμόζοντας το content marketing στην πράξη, διαπίστωσα μαζί με τους συνεργάτες μου ότι πολλοί από τους ορισμούς έχουν κενά και δεν δίνουν ξεκάθαρη απάντηση στους content managers.

Έτσι αποφάσισα να γράψω τον δικό μου ορισμό που προσφέρει μία ολιστική εικόνα και κατεύθυνση σε όποιον θέλει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το πλάνο content marketing.

Τι είναι content marketing

Content Marketing είναι το περιεχόμενο είναι το αφήγημα της ιστορίας του brand αποτελούμενο από macro και micro-triggers προσαρμοσμένα στην αισθητική και κουλτούρα της κάθε πλατφόρμας, που ενεργοποιούν το ενδιαφέρον του κοινού και το οδηγούν στην επιθυμητή κατεύθυνση. Η στρατηγική παραγωγής, κοινοποίησης και διανομής περιεχομένου γνωστή και ως content marketing είναι το ψηφιακό αποτύπωμα του brand και η κληρονομία που αφήνει πίσω του όταν το κοινό αναζητεί περισσότερες πληροφορίες που σχετίζονται με αυτό ή τον κλάδο δραστηριότητας.

Επεξήγηση των εννοιών

Επειδή πολλές από τις λέξεις – έννοιες που συμπεριλαμβάνονται στον ορισμό μπορεί να μην σας είναι οικείες, σας αναλύω τι σημαίνει η κάθε μία από αυτές ώστε να μην έχετε την παραμικρή απορία.

1.Αφήγημα της ιστορίας του brand

Κάθε brand έχει (ή θα έπρεπε να έχει) μια συγκεκριμένη φιλοσοφία, προσωπικότητα, τρόπο ομιλίας και μία ιστόρια που περιγράφει από που ήρθε, που πάει, τι κάνει και γιατί υπάρχει. Αυτό στο μάρκετινγκ το ονομάζουμε storytelling και το content marketing συμβάλλει αποτελεσματικά στο αφήγημα της ιστορίας του brand, σε ένα συγκεκριμένο κοινό. Μάλιστα χρησιμοποιώ ένα δικό μου quote που λέει: Brand Strategy defines who you are & Content marketing proves it.

2.Macro και micro-triggers

Εδώ περιγράφω τα είδη περιεχομένου που παράγει ένα brand χωρίζοντάς τα σε μικρής διάρκειας περιεχόμενο (short form content) και μεγάλης διάρκειας περιεχόμενο (long form content). Για παράδειγμα ένα video στο youtube που περιλαμβάνει μια ομιλίας, ενα ημερήσιο vlogging ή ένα επεισόδιο εκπομπής συγκαταλέγεται στο long form content. Όπως επίσης ένα podcast ή ένα εκτενές και εμπλουτισμένο άρθρο. Short form content είναι τα videos μικρής διάρκειας που κοινοποιούμε στο Instagram reels, στο Tik Tok, στα Youtube shorts, στα Instagram stories, στα reels του Facebook, ένα quote ή δημιουργικά banners με συμβουλές και tips.

3.Aισθητική και κουλτούρα της κάθε πλατφόρμας

Σε αυτό το σημείο επισημαίνω σε όλους του content creators ότι θα πρέπει να σέβονται και να κατανοούν την κάθε πλατφόρμα ή social media channels που κοινοποιούν το περιεχόμενό τους. Δεν είναι κάθε κανάλι το ίδιο και σίγουρα ακόμα και ο ίδιος άνθρωπος δεν μπαίνει για τον ίδιο λόγο σε διαφορετικά social media channels. Οπότε θα πρέπει κάθε φορά να προσαρμόζουμε το περιεχόμενό μας στην κάθε πλατφόρμα ξεχωριστά και να επικοινωνούμε μέσω περιεχομένου που είναι απόλυτα σχετικό με την αισθητική και την κουλτούρα της κάθε πλατφόρμας. Αλλιώς είμαστε irrelevant.

4.Eνεργοποιούν το ενδιαφέρον του κοινού

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των marketers αυτή τη στιγμή είναι να κερδίζουν την προσοχή του κοινού. Ο όγκος του περιεχομένου που διανέμεται καθημερινά και τα δεκάδες νέα και παραδοσιακά μέσα κατακλύζουν τα μάτια των πελατών που βλέπουν περισσότερα από 2 χιλιάδες μηνύματα καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι το δικό σας περιεχόμενο θα πρέπει να είναι η παύση στο ασταμάτητο scrolling του κοινού που θέλετε να επικοινωνήσετε. Δηλαδή θα πρέπει να σχεδιάζετε το content σας με τέτοιο τρόπο ώστε να κεντρίζει άμεσα το ενδιαφέρον του κοινού διότι δεν έχετε περισσότερα από 2 δευτερόλεπτα.

Συμπεράσματα

Το παραδοσιακό μάρκετινγκ δεν είναι πια αποτελεσματικό ή για να το θέσω καλύτερα, δεν έχει την ίδια αποτελεσματικότητα που είχε τα προηγούμενα χρόνια κι αυτό γιατί η αγοραστική συμπεριφορά των πελατών έχει αλλάξει. Αυτό που αναζητουν, αλληλεπιδρούν και καταναλώνουν στο διαδίκτυο και τα social media δεν είναι διαφημίσεις αλλά πρωτότυπο περιεχόμενο.

Επιβάλλεται να εντάξεται στην στρατηγική σας το content marketing διότι είναι ο μοναδικός τρόπος να παραμείνετε σχετικοί με την κουλτούρα της αγοράς και τον τρόπο που εκλύεται ο άνθρωπος – υποψήφιος πελάτης σας.

Ελπίζω να σας φάνηκε χρήσιμο διότι εμάς μας βοηθάει καθημερινά να δημιουργούμε στοχευμένο περιεχόμενο για δεκάδες accounts. Αν θέλετε, μπορείτε να δείτε και να χρησιμοποιείσετε ως οδηγό το Content Strategy Model που έχουμε σχεδιάσει στην RISTART. 

SHARE